iStock_000007064409XSmall-671x447

Albirea dentara

Când vă uitați în oglindă, ce culoare au dinții dumneavoastră? Albi? Galbeni? Cu timpul, dinții devin în mod normal mai închiși la culoare și se pătează. Pe lângă îmbătrânirea naturală, mai sunt și alți factori care contribuie la discromia danturii:

  1. Fumatul;
  2. Anumite alimente, cafeaua și ceaiul;
  3. Unele medicamente care se eliberează cu sau fără rețetă, de exemplu tetraciclina și fierul.

Un zâmbet mai strălucitor

Prin albirea dinților se poate obține un zâmbet alb și strălucitor. Sunt mai multe metode de albire, însă tehnica cea mai recomandată de medicii stomatologi este albirea profesională. Fără îndoială, aceasta este cea mai rapidă și mai eficientă metodă.

Tratamentul profesional de albire a dinților

Internetul este plin de sfaturi și soluții pentru albirea dinților însă întotdeauna este valabilă următoarea regulă: un tratament profesional în cabinet durează mult mai puțin și este mult mai eficient decât un tratament ambulatoriu sau o rețetă bazată pe reguli de alimentație.

Simplificând, albirea profesională a dinților recurge la gelul concentrat pe bază de peroxid de hidrogen care decolorează dantura pentru un zâmbet mai alb, mai strălucitor. Pentru a accelera procesul și pentru a mări eficacitatea gelului, se folosește o lumină specială sau, pentru unele sisteme de albire, laserul. Partea bună este că procedura poate fi efectuată de obicei într-o singură vizită la medicul stomatolog.

Întregul proces abia dacă durează o oră sau două și rezultatul este imediat vizibil, pe când alte metode de albire nu dau rezultate decât după câteva săptămâni.

Cât durează efectul albirii dinților?

Efectul albirii profesionale poate dura de la câteva luni la câțiva ani, iar gradul de albire diferă de la o persoană la alta. Parțial, efectul depinde de starea inițială a danturii, de cât de pătați sunt dinții și de concentrația gelului folosit. De asemenea, menținerea efectului depinde de obiceiurile dumneavoastră alimentare, dacă sunteți fumător sau nu, și este de reținut că nu există soluții de albire a dinților care să asigure o schimbare permanentă a culorii sau care să prevină discromia ulterioară a danturii.

Efectul se poate însă menține cu un simplu kit de albire a dinților care poate fi folosit acasă. Unele metode se bazează pe purtarea unei gutiere cu gel pe bază de peroxid de hidrogen, cu o concentrație mai mică, care vă va ajuta să mențineți noul zâmbet alb și strălucitor.

Care sunt riscurile albirii dinților?

Există riscuri minore asociate cu albirea dinților. Cel mai comun efect secundar este creșterea sensibilității danturii. Această sensibilitate este totuși superficială și dispare odată cu încheierea tratamentului. Folosirea unei paste de dinți cu un conținut mai ridicat de fluor sau cu efect de atenuare a hipersensibilității danturii, de exemplu pasta Sensodyne, vă va ajuta să reduceți disconfortul. Medicul stomatolog vă poate prescrie un gel pe bază de fluor pe care îl puteți folosi în gutiera de înălbire pentru a reduce sensibilitatea dinților.

Un alt posibil efect secundar al procedurii de albire a danturii constă în iritația și discromia gingivală. În câteva zile aceste neplăceri vor dispărea, iar gingiile își vor reveni, recăpătându-și aspectul natural.

Dacă aveți întrebări suplimentare, vă rugăm să consultați medicul stomatolog.iStock_000007064409XSmall-671x447

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *