Putini stiu insa ca aceste doua fenomene nu cauzeaza durerea, decat in cazuri singulare, cum ar fi persoanele care au deja hipersensibilitate dentinara, fisuri sau fracturi ale smaltului. In aceste situatii transmisia termica este mult mai mare decat in cazul unui dinte integru, nervul fiind mai aproape de exterior (fracturi, abraziuni) sau slab izolat (in cazul fisurilor). Tratamentul in aceste cazuri se realizeaza prin reparatia coronara sau izolarea cu substante.
Restul afectiunilor dentare sunt doar accentuate de frig si curent, nu cauzate. Caria dentara in diferite stadii este cauzatoare de durere. Netratata ea avanseaza catre nerv cauzand pulpite (inflamatii ale pulpei dentare). Dupa un episod dureros poate urma o perioada nedureroasa, ce poate fi reacutizata de frig/curent.
Durerile difuze, iradiate, nevralgiile dentare sunt si ele accentuate de frig si curent ( o nevralgie de trigemen sau o sinuzita cronica).
In aceste situatii solutia nu este autoadministrarea de antiiflamatoare, care doar calmeaza temporar durerea, ci prezentarea la medicul stomatolog cat mai repede posibil, pentru a evita complicatiile. Autoadministrarea poate fi periculoasa sau ineficienta ( prin prescrierea si dozajul incorect) .
Frigul si curentul, ca si cauzatori ai problemelor dentare, reprezinta mituri; un medic rabdator si competent va va ajuta sa eliminati teama de stomatolog si va va explica necesitatea controalelor regulate pentru a evita durerea.
Sursa: http://www.dentistonline.ro/
Clinica Dentara Ami-Dent