Abcesul dentar este o infecţie la baza dintelui, manifestată printr-o tumefacţie(umflătură) care deformează regiunea în care este localizat. Ţesutul care acoperă porţiunea inflamată (stratul extern al gingiei) este roşu, congestionat şi tensionat.
Cauze
Din resturile de hrană se formează bacterii care există în placa dentară. Aceste resturi, în combinaţie cu saliva, se lipesc pe dinţi şi îi atacă.
Dacă placa dentară nu este îndepărtată în mod regulat şi corect prin perierea dinţilor şi folosirea aţei dentare, bacteriile se înmulţesc şi ajung prin ţesutul moale din interiorul dintelui sau a gingiei, cauzând abcesul dentar.
Tipuri de abces dentar
Există 3 tipuri de abces dentar:
- Abcesul periapical: acest abces este localizat in pulpa moale a dintelui;
- Abcesul periodontal: acest abces porneste din structura de suport a osului dintelui;
- Abces gingival: – abcesul este doar in tesutul gingiei si nu afecteaza dintele sau ligamentul periodontal.
Atunci cand infecţia se răspândeşte, pulpa dentară este distrusă şi osul maxilar începe sa fie afectat. In perioada in care infectia se instaleaza la nivelul maxilarului este posibil ca durerile sa scada in intensitate, dar situatia se agraveaza, nu se amelioreaza. Diminuarea durerii se explica prin faptul ca, odata cu dizolvarea maxilarului, se produce si o deteriorare a nervului din regiunea aferenta, deteriorare care poate duce la moartea nervului. Distrugerea treptata a maxilarului impiedica mentinerea fixa a dintelui in alveola dentara, cauzand pierderea acestuia.
Daca infectia nu este tratata, se poate raspandi si in alte zone ale organismului, punand in pericol viata pacientului.
Simptome
-durere pulsatila, in timpul masticatiei in special (mestecarii) sau la atingerea dintelui ;
– gingii rosii, tumefiate ;
– un gust neplacut in gura ;
– febra ;
– schimbarea culorii dintelui, care devine gri sau roz ;
– o umflatura asemanatoare unui cos (un furuncul al gingiei) pe partea gingiei dinspre obraz sau dinspre limba, in apropierea dintelui ;
– puroi consistent de culoare galbena sau sange care se scurge dintr-o zona rosie, umflata.
Tratament
In cazul în care ajungeţi la dentist, acesta va recomanda antibiotic, pentru a reduce din infecţie, după care va perfora puţin zona tumefiata astfel incat infectia sa poata fi drenata si puroiul eliminat.
Daca infectia este intr-o stare mai avansata, poate fi nevoie de o incizie la nivelul zonei tumefiate. In cazul in care a fost afectata zona interioara a dintelui, medicul stomatolog va fi nevoit sa trateze canalul dintelui pentru a scoate tesutul infectat. In situatiile in care infectia a distrus foarte mult pulpa dentara, dintele trebuie extras.
Pentru a reduce durerile si a preveni tumefierea fetei se recomanda aplicarea unor comprese reci (cu gheata) la nivelul obrazului si evitarea caldurii.
Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro / http://www.csid.ro/
Clinica Stomatologica Ami-Dent