10952580_443324012498863_4102094332378252587_o

Detartraj

Tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu din saliva. Acesta adera de suprafata dintilor dar si pe alte zone dure si anume: obturatii (plombe), punti dentare, proteze, implante sau aparate ortodontice (fixe sau mobile) si poate fi un factor favorizant al aparitiei bolii parodontale.

Exista doua tipuri de tartru:

-Tartru supragingival-are o culoare alb-galbui cu consistenta redusa la inceput dar poate ajunge la un maroniu negru daca se impregneaza cu coloranti alimentari sau nicotina la fumatori; mineralizarea acestuia se face datorita prezentei salivei.;

-Tartrul subgingival este de culoare inchisa si de duritate mai mare si mineralizarea lui se face datorita prezentei sangelui.

Această procedură stomatologica constă în eliminarea depozitelor de tartru de pe dinţi. Aglomerările rugoase de tartru reduc eficacitatea periajului dentar, favorizând acumularea şi proliferarea de bacterii care constituie un rezervor de toxine şi un mediu propice pentru dezvoltarea altor probleme dentare.

Indepartarea tartrului se face printr-o metoda  numita detartraj. Acesta se poate realiza:

– cu instrumentar actionat manual
– cu ultrasunete
– cu aer comprimat (sonic).


!!! Se recomanda efectuarea unui detartraj o data la sase luni, iar la pacientii cu lucrari fixe si implanturi odata la patru luni.

 

Clinica Dentara Ami-Dent

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *