10991075_453041438193787_8065000874701765489_n

Mucocel

Mucocelul (chistul mucos) este o afectiune chistica benigna a glandelor salivare . Aceasta leziune apare ca un sac , subtire, nedureros, localizat pe suprafata interioara a buzelor si care contine in interior un lichid limpede.

Cauzele aparitiei mucocelului
Chisturile mucoase sunt frecvente. Ele sunt nedureroase, dar pot deveni suparatoare datorita denivelarii constiente din gura. Cauza aparitiei chisturile mucoase se datoreaza retragerii membranei(gingiei) intre dinti.
Aceste leziuni sunt inofensive, insa daca sunt lasate netratate pot forma un cucui permanent pe suprafata interioara a buzelor. Ele se mai numesc ranula cand apar pe gingii si in cerul gurii.

Tabloul clasic al unui chist mucos se prezinta ca:
– vezicule sau papule in forma de dom
– aspectul lor stralucitor in faza initiala
– in timp devin galbui ca ceara
– dispar in cateva luni

Un mucocel situat in tesutul profund prezinta o faza de crestere lenta determinand mase ferme, profunde in regiunea afectata. Cele mai frecvente localizari ale mucocelului sunt:
– pe limba
– in cerul gurii
– in interiorul obrajilor
– in jurul buzelor
– in jurul zonelor cu bijuterii

Tratamentul unui chist mucos
Mucocelul, de obicei, poate sa dispara singur prin rupere spontana. Deschiderea sacului cu lichid, in partea de sus cu un ac steril, va ajuta la vindecare, iar in cazul in care leziunea reapare va trebui iarasi eliminata.

Pentru a preveni infectia si deteriorarea tesutului, deschiderea sacului nu ar trebui sa fie facuta acasa, ci la un cabinet de specialitate (medic stomatolog).
Alte posibilitati de tratament ale chistului mucos sunt chirurgia orala si unele tehnici de stomatologie are ar putea inlatura cu usurinta aceste vezicule, in cazul in care continua sa fie inconfortabile.

 

Clinica Dentara Ami-Dent

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *